Autoklaavit takaavat steriiliyden

Autoklaaveja käytetään laajasti elintarviketeollisuudessa, lääketieteessä, laboratorioissa ja monilla muilla aloilla, missä sterilointi ja lämpökäsittely ovat välttämättömiä prosesseja.

Autoklaavi on laite, joka käyttää höyryä korkeassa paineessa ja lämpötilassa tappamaan haitalliset mikrobit ja bakteerit. Isoissa sairaala-autoklaaveissa voidaan sterilointiin käyttää myös erilaisia kaasuja niille materiaaleille, jotka eivät kestä vesihöyryä. Tämä prosessi tunnetaan sterilointina, ja se varmistaa, että käsiteltävät materiaalit ovat puhtaita ja turvallisia käyttää. Autoklaavit voivat olla erikokoisia ja -muotoisia riippuen käyttötarkoituksesta, mutta niiden perusperiaate pysyy samana. Pöytäautoklaavi on hieman mikroaaltouunia ulkonäöltään muistuttava laite, joka voi olla sijoitettuna pöydän päälle.

Käyttökohteet

Tavallinen kuluttuja näkee autoklaaveja helpoimmin erilaisia kehonhuoltoja tarjoavissa paikoissa. Tällaisia paikkoja ovat muun muassa hammaslääkäri, jalkahoitola, kosmetologi tai tatuointipiste.

Elintarviketeollisuudessa laitteita käytetään laajasti ruoan sterilointiin ja säilöntään. Lääketieteessä niitä käytetään lääkkeiden ja lääketieteellisten laitteiden sterilointiin. Laboratorioissa autoklaavit ovat välttämättömiä, kun työskennellään mikrobiologisten näytteiden kanssa. Myös materiaalit kuten lasi, kumi ja metalli voidaan steriloida autoklaavissa. Samoin pehmeitä materiaaleja, kuten kangasta, voidaan käsitellä autoklaavissa. Autoklaavien huolto kannattaa tehdä säännöllisesti, että se toimii parhaalla mahdollisella tavalla.

Autoklaavien Edut

Sterilointilaitteet tarjoavat tehokkaan sterilointiprosessin, joka varmistaa mikrobien ja bakteerien täydellisen eliminoinnin. Korkea lämpötila ja paine varmistavat, että kaikki haitalliset mikrobit tuhoutuvat, tehden materiaaleista turvallisia käyttää.

Autoklaavit soveltuvat monenlaisten materiaalien sterilointiin, mikä tekee niistä monipuolisen työkalun eri teollisuudenaloille. Autoklaavien rakenteet on suunniteltu kestämään korkeita paineita ja lämpötiloja, mikä tekee niistä luotettavia ja pitkäikäisiä laitteita.

Pöytäautoklaavien kohdalla etuna on laitteen pieni koko. Pienet kirurgiset välineet on helppo pesun jälkeen asettaa pöydällä sijaitsevaan laitteeseen ja saada ne sieltä jälleen käyttövalmiina ulos. Helppokäyttöisyys säästää yrittäjältä niin aikaa kuin rahaakin.

Pöytäautoklaavit

Pöydälle sijoitettavat pienikokoiset laitteet käyttävät sterilointiin painetta ja kuumaa höyryä, joka saadaan tarvittaessa noin 140-asteiseksi ja paine kolmeen bariin saakka. Tällä yhdistelmällä voidaan steriloida kirurgisia instrumetteja, lasipulloja, koeputkia, pipettejä, teräksisiä petrimaljoja ja jopa kumihansikkaita.

Laite on valmistettu korkealaatuisista materiaaleista. Sterilointikammio on tiivis ja lukkiutuva. Nykyajan autoklaavit testaavat itse itseään, sillä niihin on rakennettu sisään testiohjelmat, jotka varmistavat, että laite on tiivis ja että höyryn lämpötila ja paine ovat riittävät. 

Tällä yhdistelmällä saadaan nykyaikaiset standardit saavuttava steriilisyysaste.  

jaa