Apteekki on kehittynyt lääketehtaasta jälleenmyyjäksi ja asiakaspalvelijaksi

Oletko koskaan ajatellut mistä apteekki on saanut alkunsa? Apteekilla instituutiona on pitkä historia, joka ulottuu aina keskiajalle asti. Tästä artikkelista löydät lisää kiehtovaa tietoa aiheesta. Toivottavasti pidät kirjoituksesta!

Lääketehtaista myymälöiksi

Apteekit toimivat alun perin pieninä lääketehtaina. Niissä valmistettiin lääkkeitä luonnon rohdoista sekoittamalla. Apteekeissa on myyntitilan lisäksi ollut niin kutsuttu offisiini, jossa lääkkeet on viimeistelty asiakkaan läsnä ollessa. Lisäksi jokaisesta liikkeestä on löytynyt oma laboratorio, jossa lääkkeet on valmistettu. Nykyään lääkkeiden valmistus on lääketehtaiden heiniä. Apteekin tehtäväksi on jäänyt lääkkeiden myyminen asiakkaille, neuvonta sekä esimerkiksi rokotuspalvelut. Joidenkin lääkkeiden kohdalla apteekeissa sekoitetaan edelleen valmis seos esimerkiksi pulverista ja vedestä. Tällaiset sekoitukset ovat yleisiä erityisesti lasten lääkitsemisen kohdalla.

Apteekin henkilökunnalta vaadittiin siis melko erilaista osaamista kuin nykypäivänä. Myös eri apteekeista saatavien rohtojen laatu on varmasti ollut hyvin erilaista ja on ollut melkoisen vaikeaa asiakkaana tietää, onko purkissa tosiaan sitä mitä siinä sanotaan. Euroopan Unioni vahtii lääketehtaiden toimintaa tarkasti ja vaatii hyvin tiukkoja laatustandardeja, jotta lääkkeiden turvallisuus voidaan taata.

Nykyään apteekin tärkein tehtävä on neuvonta ja jälleenmyynti

Vaikka apteekin henkilökunta ei enää itse teekään lääkkeitä, on heillä silti suuri vastuu oikeiden lääkkeiden ja esimerkiksi ravintolisien suosittelussa ja käytännön opastamisessa. Usein apteekissa työskentelevä apteekkari tai farmaseutti antaa ohjeet, joiden mukaan lääkettä käytetään ja osaa myös kertoa mahdollisista sivu- ja ristivaikutuksista.

Nykyään apteekki myy paljon muutakin kuin varsinaisia sairauksien hoitoon käytettäviä lääkkeitä. Yhä suuremmassa määrin huomio on kiinnittynyt ennaltaehkäisyyn. Näistä liikkeistä löytääkin usein myös kattavan valikoiman ravintolisiä. Luonnollisesti apteekit myyvät myös erilaisia terveydenhuoltoon liittyviä tarvikkeita, kuten siteitä ja laastareita. Niissä on nykypäivänä tarjolla myös laaja valikoima sellaista kosmetiikkaa, jota ei voi ostaa tavallisesta kaupasta.

Apteekit eri maissa

Alan sääntely on erilaista eri maissa. Suomessa suurin osa apteekeista on yksityisomistuksessa ja ne omistavat apteekkarit ovat yksityisiä elinkeinonharjoittajia. Ruotsissa vallitsi pitkään valtion monopoli, joka lakkautettiin 2009. Sen jälkeen monia lääkkeitä on saanut myös tavallisissa kaupoissa, toisin kuin Suomessa. Suomessa vain nikotiinivalmisteiden myynti on sallittua tavallisissa kaupoissa, kaikki muut lääkkeet särkylääkkeistä lähtien myydään apteekin kautta.

Aiheesta lisätietoa löytyy muun muassa tältä sivustolta: Hollolan apteekki

jaa