Hautakivet valmistetaan suureksi osaksi käsin

Hautajaisten järjestäminen on usein haasteellinen paikka. Järjestäjät eli usein vainajan omaiset saattavat olla shokissa tai muussa surun vaiheessa, jolloin kapasiteettiä asioiden organisointiin on huomattavasti vähemmän kuin normaalisti. Ammattimainen hautaustoimisto osaa onneksi auttaa surun keskellä. Apua voi myös pyytää omilta ystäviltä ja perheenjäseniltä, joilla ei ole ollut henkilökohtaista sidettä vainajaan. Joissain tapauksissa kuollut henkilö itse on ehtinyt suunnitella omia hautajaisiaan ja kirjata ylös toiveitaan niiden suhteen. Hautajaisia järjestäessä onkin tärkeää ottaa kuolleen henkilön omat toiveet huomioon ja kunnioittaa niitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Hautakiven valitsemiseen voi käyttää pidemmänkin ajan

Yksi hautaamiseen liittyvistä valinnoista on hautakivi. Se ei kuitenkaan ole akuutti asia aivan kuoleman hetkellä, vaan sen voi hankkia kuukausien tai jopa vuosien päästä. Kivi ei useinkaan ole haudalla silloin kun vainaja haudataan, vaan seurakunnat määräävät tietyt ajat, jolloin hautakivet asennetaan. Näin voidaan paremmin taata hautarauha vainajille. Toki siinä tapauksessa, että kuoleman lähestyminen on ollut tiedossa pidemmän aikaa, on vainaja itse voinut suunnitella ja tilatakin kiven. Hautakivet on Suomessa useimmiten valmistettu graniitista, jota maassamme on luonnollisesti saatavilla. Niitä valmistaa esimerkiksi Kaavin Kivi Oy. Graniitti on kestävä materiaali, jota voidaan muokata jonkin verran riippuen hautakiven valitsijan tai vainajan toiveista. Kestävyys on tärkeää, halutaanhan viimeisen leposijan pysyvän mahdollisimman kauan siistinä ja edustavana. Kivessä voi olla kiiltävä tai mattapinta, tai sen pintaa voidaan lohkoa. Pinnan käsittelyllä on vaikutusta kiven hoitotarpeeseen - sileä pinta on helpompi pitää puhtaana ja näin ollen parempi vaihtoehto, jos sitä ei ole mahdollista puhdistaa kovin usein. Jos samaan paikkaan on tarkoitus haudata tulevaisuudessa muitakin perheenjäseniä, tulee valita tarpeeksi iso hautakivi, johon kaikkien nimet mahtuvat.

Kivien valmistaminen on edelleen suureksi osaksi käsityöammatti

Erilaiset kiven muokkaamiseen käytettävät tekniikat ovat kehittyneet ajan myötä ja mahdollistavat näin ollen hyvinkin monipuolisten muotojen toteuttamisen. Sen ei siis tarvitse olla perinteisen mallinen, vaan kiven muodollakin voidaan ilmentää vainajan persoonallisuutta. Monenlaiset koristeet ja kaiverrukset ovat niin ikään mahdollisia. Myös erilaiset kynttilänpidikkeet ovat yleisiä. Kiveen voidaan lisätä kultauksia ja muita koristeita. Kivien valmistaminen tapahtuu nykyään osin käsityönä ja osin tekniikkaa hyväksi käyttäen. 

jaa